Loading...




Политика на колачиња




Политика на колачиња

ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА НА ИНТЕРНЕТ-СТРАНА


Кога ќе дојдете на нашата Интернет-страна, трети лица авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас и за начинот на кој ја користите нашата страна ( peletcentar.mk).


ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?


Колачињата се текстуални датотеки што содржат малку податоци кои се симнуваат на вашиот уред кога посетувате некоја Интернет-страна. Колачињата потоа се испраќаат назад до Интернет-страната од која водат потекло при секоја ваша последователна посета, или се испраќаат на друга Интернет-страна која го познава тоа колаче. Ги користиме овие технологии за да ја администрираме нашата страна, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами. Кога прв пат ќе пристапите на страната на Peletcentar АД, ќе добиете порака која ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на Интернет страна вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии.

Колачињата им овозможуваат на нашите системи да го препознаат уредот на корисникот, за да ги направат сите претходни подесувања веднаш достапни.

Штом корисникот пристапи на Интернет страната, колачето ќе се испрати на хард дискот на уредот на соодветниот корисник.



ЗОШТО СЕ КОРИСТАТ КОЛАЧИЊА?


    Колачињата се корисни затоа што:
  • И дозволуваат на нашата Интернет-страна да го препознае вашиот уред и да ја насочи прикажаната содржина согласно Вашите интереси;
  • Помагаат да ја подобриме нашата Интернет-страна да ви понудиме подобра услуга, која е прилагодена на вашите барања;
  • Ни овозможуваат да го препознаеме вашиот уред кога ќе се вратите на нашата Интернет-страна;
  • Чуваат податоци за Вашите омилени активности на Интернет-страната, со што ни овозможуваат да ја прилагодиме нашата Интернет-страна на Вашите индивидуални интереси.

Со користење на нашата Интернет страна вие се согласувате дека, освен ако не сте го поставиле прелистувачот на вашиот уред да ги отфрли, ние можеме да ги поставиме видовите колачиња на вашиот уред и да ги употребуваме тие податоци во согласност со оваа политика.


ТИПОВИ НА КОЛАЧИЊА


Постојат два типа на колачиња –"директни колачиња" и “индиректни колачиња”. Директните колачиња (first party cookies) се колачиња кои директно ги користи операторот на Интернет страната на вашиот уред и често се користат за препознавање на вашиот уред кога повторно ја посетувате Интернет страната и ги помни вашите подесувања додека сте пребарувале на страната. Во принцип, колачињата кои ние ги користиме се од овој тип.

Индиректните колачиња (third-party cookies) се колачиња кои ги користи некој давател на услуги во име на операторот на Интернет-страната и може да се користат од страна на давателот на услуги за препознавање на вашиот уред кога посетувате и други Интернет-страници. Индиректните колачиња најчесто се користат за аналитика на Интернет-страници или рекламни цели.


КОЛАЧИЊА ШТО НИЕ ГИ УПОТРЕБУВАМЕ


    Нашата Интернет-страна ги користи следните колачиња:
  • Податоците кои се внесуваат во полињата (име, презиме, е-маил ..) за внес кога испраќате некој коментар или не контактирате преку нашата форма за контакт,
  • Податоци за времето, вашето корисничко име, Интернет прелистувачот и поставките кои ги користите при најава доколку имате пристап до административниот панел.

Ние не можеме да го регулираме собирањето на индиректните колачиња. Посетете ја Интернет страната на релевантните даватели на услуги ако сакате да дознаете повеќе за овие колачиња и за што се користат истите.


Ако не сакате да користите колачиња, можете да го поставите вашиот прелистувач да не ги складира колачињата.


Ако сакате да ги прифатите само нашите колачиња, но не и колачињата на нашите даватели на услуги и партнери, изберете “блокирај индиректни колачиња” (do not allow third-party cookies) или слични поставувања во вашиот прелистувач.


ПРОМЕНА НА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ НА ВАШИТЕ КОЛАЧИЊА

Повеќето Интернет прелистувачи овозможуваат некаква контрола над колачињата преку поставките на прелистувачот (на пример, известувања за нови колачиња, оневозможување на колачиња и бришење на колачиња. За тоа можете да дознаете повеќе на: www.allaboutcookies.org .


ГЕНЕРАЛНИ ИНФОРМАЦИИ


Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Peletcentar АД, која што објаснува што Peletcentar АД прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе информации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и објавуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за да останете информирани при евентуални промени.